Postural Integration Therapie

Postural Integration (PI) is een behandelingswijze die de houding van het lichaam (in het Engels: ‘posture’) als uitgangspunt neemt en die de cliënt weer in contact wil brengen met zijn oorspronkelijke levenslust en energie. In de behandeling wordt gewerkt aan het bevrijden van de blokkades die te maken hebben met de zogenaamde karakterstructuur van de cliënt. Door de verkramping en pantsering van het lichaam, de adem en de energiehuishouding los te maken, komt de cliënt weer in aanraking met geblokkeerde gevoelens en overtuigingen. Ook deze kunnen daardoor meer en meer worden losgelaten. Een specifieke techniek van Postural Integration is een diepe bindweefselmassage, die als doel heeft om de lichaamshouding, maar tegelijkertijd ook de levenshouding te verbeteren. In deze vorm van lichaamsgerichte therapie wordt gewerkt met chronisch gespannen of verslapte spiergroepen, die weerspiegelen op welke manier de persoon in kwestie in zijn of haar leven staat.

Spiergroepen

Postural Integration houdt zich onder andere bezig met het losmaken van gespannen spiergroepen en het weer activeren van verslapte spieren door behandeling van het onderliggende bindweefsel. Op emotioneel niveau richt de behandeling zich op de onderdrukte en ingehouden gevoelens.

Therapieresultaat

Cliënten worden in de loop van de behandeling vaak krachtiger en energieker. Deze nieuwe houding stelt hen beter in staat om een gelukkig leven te leiden en de uitdagingen van het leven aan te gaan. Ze hebben over het algemeen na de behandeling meer energie, denken helderder en leven meer vanuit hun kern. Ze functioneren beter en beleven vaak meer plezier in relaties en vriendschappen.