De Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie is ontstaan uit een samenwerking van de beroepsverenigingen NVPIT (o.a. Energetic Integration) NVBT (biodynamische therapie) en NIBA (bio-energetisch analytische therapie). Deze beroepsverenigingen zijn al meer dan 20 jaar actief in het veld van de lichaamsgeoriënteerde (psycho-) therapie.
De SBLP draagt bij aan het verder uitbouwen van het effect van de verschillende behandelmethoden, onder andere door klanttevredenheidsonderzoek en het streven naar, en uitbreiden van wetenschappelijke validatie.
De SBLP bevordert de kwaliteit en professionaliteit van de aangesloten therapeuten. De beroepsorganisatie hanteert een register waarin therapeuten worden opgenomen die voldoen aan de normen rond opleiding, bijscholing, praktijkvoering en beroepshouding.
Ook ondersteunt en ontzorgt de SBLP de aangesloten therapeuten, zodat zij zich vooral op hun praktijk kunnen richten.
De SBLP is een stichting met het bestuursmodel en de structuur van een sociocratische kringorganisatie. Dit betekent dat de besluitvorming binnen de SBLP geheel op basis van de sociocratische principes verloopt. Iedereen die betrokken is bij de beroepsorganisatie (therapeuten, medewerkers, bestuur enzovoort) heeft invloed op het beleid door participatie in een sociocratische kring. Hierin kan een besluit pas worden genomen wanneer niemand een beargumenteerd bezwaar heeft.
Het verankeren en uitdragen van de toegevoegde waarde van de lichaamsgeoriënteerde beroepsgroep uit de complementaire zorg binnen de maatschappij middels belangenbehartiging, kennisdeling en kwaliteitsborging.
De SBLP wil op sociocratische wijze de belangen vertegenwoordigen van alle aangesloten deelnemers. Dit streven geldt de beroepsgroep lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie, werkzaam in de wereld van de integrale zorg.
Voorzitter van de Managementkring en de Topkring.
Functioneel leidinggevende kring ondersteuning en houdt zich bezig met ledenadministratie, secretariaat en financiën.
Functioneel leidinggevende kring professionalisering met aandacht voor: kwaliteit van de SBLP professionals, ondersteuning bij praktijkvoering, contacten met opleiders en koepels.
Tweede functioneel leidinggevende kring professionalisering en heeft contacten met de Kring zij-instromers, kring vergoedingen zorgverzekeringen, RBCZ, aangesloten beroepsopleidingen, potentieel geïnteresseerde beroepsopleidingen, visitatie (AVAR). Daarnaast houdt zij zich samen met Yvonne ook bezig met kwaliteit en verdere professionalisering van de SBLP-therapeuten.
De Managementkring vergadert elke maand m.u.v de zomermaanden, in totaal tien maal per jaar.
En is eindverantwoordelijk voor de organisatie en zal daarom besluiten moeten nemen en dragen.