Zoek
Sluit dit zoekvak.

Criteria LT-P en BTW- Vrijstelling

Als je als Lichaamsgericht Therapeut bij de SBLP geregistreerd bent, kun je mogelijk ook in aanmerking komen voor vergoeding door ziektekostenverzekeraars. De criteria zijn beschreven onder de status van LT-P, artikel 4.3 in SBLP Regeling Toetreding en Registratie.
Zie voor de verschillende stappen “LT-P, Stroomschema registratieprocedure”.
In het kort:

 1. Aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau; zie criteria in de Regeling Toetreding en Registratie.

 2. Plato-norm; Je bent PsBK-geschoold, hebt een geldig diploma Psychosociale BasisKennis op HBO-niveau volgens de PLATO-norm.

 3. Bewijs van Registratie van de SBLP. Het Bewijs van Registratie krijg je na voltooiing van je registratieprocedure van Lichaamsgericht Therapeut en is te vinden in Lars onder tabblad Documenten.

Wanneer je aan alle bovenstaande criteria voldoet, upload je de betreffende documenten in LARS onder tabblad Criteria. Zet bij uploaden het veld Afgerond op ‘ja’. Daarmee laat je zien dat je hieraan voldoet. Meld voltooiing aan de Deelnemersadministratie. Zij geven je dan een Bewijs van Registratie met de status van LT-P, waarmee je de volgende stap kunt zetten.

 1. AGB-codes

  Je kunt AGB-codes aanvragen bij Vektis, www.agbcode.nl.
  (De meeste LT’ers vallen onder categorie 90 – complementair en 9037 -psychosociaal.)

 2. RBCZ HBO-register

  Als je voldoet aan de Plato-norm, ingeschreven bent bij de KvK en AGB-codes hebt, kun je opgenomen worden in het HBO-register van koepelorganisatie RBCZ. Opname in dat register geeft recht op vergoeding door o.a. VGZ en je wordt vermeld in Vergelijk&Kies.
  Kosten € 50,- p.j. en inschrijfgeld eenmalig voor nieuwe therapeuten € 45,- (ex btw, 2021).

Na inschrijving in het HBO-register, krijg je inloggegevens van RBCZ.
Je logt in op hun site en downloadt je licentiebewijs en het RBCZ-logo. Het logo zet je op je nota. Het licentiebewijs upload je in Lars, tab Criteria, regel Koepelorganisatie.

BTW vrijstelling

Opname in het HBO-register van RBCZ geeft recht op btw-vrijstelling voor individuele therapiesessies. Zie het besluit in de Staatscourant.
Over coaching of groepswerk moet wél altijd btw afgedragen worden.

Nota-vereisten

Om declaratie van de factuur goed te laten verlopen, dient de nota de benodigde gegevens te bevatten. Zie voor de richtlijnen Notavereisten.

Wanneer je op een later moment je PsBK-diploma haalt, kun je alsnog opgenomen worden in het HBO-register. Laat de deelnemersadministratie dan even weten dat je geslaagd bent.

page1image1644832 page1image1645664 page1image1645872 page1image1646080 page1image1646288

SBLP DA, Criteria LT-P en btw-vrijstelling